A prosztata egészségéért!

A prosztata gyulladása a leggyakoribb urológiai betegség az 50 évnél fiatalabb, és a harmadik leggyakoribb az 50 évnél idősebb férfi betegek körében. A férfiak körülbelül 10–15%-ának volt már prosztatagyulladása.

A prosztata bakteriális eredetű (azaz fertőzéses) gyulladása jóval ritkábban fordul elő, mint az, amit nem bakteriális eredetűnek tartanak. Ez utóbbit régebben krónikus prosztatagyulladásnak, ma már inkább krónikus kismedencei fájdalom szindrómának nevezik. Az esetek több mint 90%-ában ilyen diagnózis igazolódik.

Krónikus kismedencei fájdalom szindróma
rozspollen háttér

A krónikus kis­medencei fájdalom szindróma diagnózisa főként a tüneteken, illetve a prosztata gyulladásának igazolásán alapul. A betegség fő tünete az állandóan jelenlévő, kismedencére lokalizált fájdalom, illetve az ehhez társuló alsó húgyúti tünetegyüttes.

A tünetek ilyenkor legalább 3 hónapon át fennállnak. Fájdalom, vizelési panaszok (nehéz és/vagy fájdalmas vizelés, illetve gyakori vizelési inger), valamint szexuális problémák is előfordulhatnak. A fájdalom változó erősségű lehet, és számos helyen megjelenhet: a szeméremcsont mögött, a hímvesszőre vagy lágyéktájra lokalizáltan, valamint akár ejakulációhoz is társulhat. A tünetek jelentősen befolyásolják a napi aktivitást, és komoly hatással vannak a betegek életminőségére.

Mivel ez egy krónikus állapot, fontos tudni, milyen praktikákkal és kezelésekkel lehet enyhíteni a tüneteket. Ezek magukba foglalják az étrend módosítását (olyan ételek-italok kerülése, amelyek súlyosbít­hatják a vizelési panaszokat és a fájdalmat, mint pl. a kávé, a zsíros-csípős-fűszeres ételek, a tömény szeszes italok), valamint az olyan fizikai aktivitás kerülését, amely növeli a gáttájéki nyomást (pl. kerékpározás), vagy például a helyi hőterápiát vagy magnetoterápiát.

Emellett számos gyógyszeres kezelés is segíthet a kórképen, de a betegeknek számára is fontos információ, hogy a fertőzéses prosztatagyulladással szemben itt az antibiotikumok általában hatástalanok, sőt kerülendőek.

Egészséges táplálkozás a tünetek enyhítésére
Egészséges életmód

A gyulladáscsökkentő gyógyszerek, és bizonyos, a prosztata működésére ható szerek mellett a gyógynövényekből készült készítmények tudnak a betegek panaszain enyhíteni. Többek között rozspollen-kivonatok, kvercetin és a fűrészpálma használatosak. A legtöbb vizsgálat a rozspollen alkalmazásával kapcsolatban áll rendelkezésre. A javasolt szedési időtartam kb. 6 hónap.

Forrás: Dr. Bajory Zoltán: Krónikus prosztatitisz és krónikus kismedencei fájdalom szindróma. Orvostovábbképző Szemle XXIII. évf. 6. szám